Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar.

De Griffels zijn bestemd voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken. De prijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen als inspiratie en gids voor lezers en voorlezers.

Penseel-winnaar in categorie Geïllustreerde jeugdboeken: Martijn van der Linden voor zijn werk in ‘Bliksemkind’ (geschreven door Hans Hagen)

Er werden zes Zilveren Griffels gegeven in vier leeftijdscategorieën en nog de categorieën Informatief en Poëzie. De Penselen werden uitgereikt in vier categorieën: Prentenboeken, Geïllustreerde kinderboeken, Informatieve boeken en Geïllustreerde jeugdboeken.

De winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen. Kijk voor een overzicht van de winnende boeken op de website van CPNB

De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die voorafgaand aan de Kinderboekenweek worden uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal.

Dit jaar bestaan de Penselen 50 jaar. Om dit te vieren is er tijdens de Kinderboekenweek een kaartenset met de 51 illustraties van alle kinderboeken die van 1973-2023 met een Gouden Penseel zijn bekroond te koop in de boekhandel. In 2021 was het 50-jarig jubileum van de Griffels.