Zilveren Griffels en Penselen 2024 uitgereikt

Achttien kinderboeken zijn bekroond met de belangrijkste kinderboekenprijzen: de Zilveren Griffels en de Zilveren Penselen.

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de mooist geïllustreerde kinderboeken. De prijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen als inspiratie en gids voor lezers en voorlezers.

De jury stelt: “De jury is goed te spreken over de voortgang in kinderboeken om de wereld om ons heen in beeld te brengen en een stem te geven. Dat gebeurt vaak met humor en met een onverwachte kijk op de maatschappij. Meer dan voorheen zijn er nu ook auteurs met een multiculturele achtergrond. We
waren blij met hun verhalen die ongedwongen en goed invoelbaar de maatschappij een spiegel voor houden en recht doen aan de diversiteit om ons heen. Het voedt onze hoop dat deze trend zich zal voortzetten in de komende jaren.”

Selectie van de Zilveren Griffel-winnaars van 2024

De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Zilveren Penseel maken straks nog kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die voorafgaand aan de Kinderboekenweek worden uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal op 27 september.

Kijk voor een overzicht van alle winnaars in de verschillende (leeftijd)categorieën op de website van Hebban.