Woutertje Pieterse Prijs 2024

Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen zijn de winnaars van de 37e Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek De jongen die van de wereld hield (Uitgeverij Querido).

De jury zegt over de winnaar: “Een magisch boek, dat de lezer al bij de eerste zinnen het verhaal intrekt en niet meer loslaat. Zo beeldend, dat elke scène zich als een film voor je ogen afspeelt. Zonder dat er een woord te veel wordt gebruikt, komen de kleurrijke personages en locaties moeiteloos tot leven. Een klassieker in spé die ongetwijfeld nog veel generaties een onvergetelijke leeservaring zal bezorgen.”

“Een magisch boek”

De jongen die van de wereld hield gaat over Adem, een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is er iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

Over de makers

Voor zijn boeken ontving Tjibbe Veldkamp al diverse prijzen. Zilveren Griffels kreeg hij voor Agent en Boef, Tiffany Dop, Kom uit die kraan!, Handje? en Maar eerst ving ik een monster – dat ook gekozen werd als Prentenboek van het Jaar 2022. Met het prentenboek Tim op de tegels won hij de Kinderboekwinkelprijs.

Mark Janssen maakt illustraties voor zowel kinder- als prentenboeken. Als illustrator werkte hij mee aan 500 kinder- en prentenboeken voor Nederlandse, Belgische en Chinese uitgeverijen. Sinds 2016 maakt Mark Janssen ook eigen prentenboeken, zoals Niets gebeurd, Dino’s bestaan niet (bekroond met een vlag en wimpel), en Dromer. In 2023 maakte Mark Janssen het Prentenboek van de Kinderboekenweek: Thuis.