Verpakkingen: plastic of papier?

Het Europees Parlement en de Raad van Europa bespreken momenteel de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). De discussie ‘plastic of papier’ richt zich voornamelijk op eenmalig gebruik versus hergebruik.

De plastic verpakkingsindustrie is van mening dat hun producten zich heel goed lenen voor hergebruik, dankzij de veelzijdigheid en de duurzaamheid van het materiaal. De papier verpakkingsindustrie presenteert echter studies om aan te tonen dat hergebruik van plastic materialen niet perse beter is voor het milieu dan het recyclen van papieren materialen.

Onderzoek naar hergebruik

In één van de artikelen van de nieuwsbrief van de Europese grafische koepelorganisatie Intergraf worden gegevens gedeeld van studies die door Kearney zijn uitgevoerd in opdracht van McDonald’s en een studie uitgevoerd door Ramboll. Beide studies tonen aan dat hergebruik van plastic materialen een dusdanige CO2-emissie met zich meebrengen, dat de impact op het milieu hiervan minder gunstig is dan wanneer kartonnen materialen zouden worden gerecycled.

Ook is voor de schoonmaak van herbruikbare artikelen een grote hoeveelheid water nodig. Daarnaast kunnen papieren materialen volledig worden gerecycled, waar een deel van het plastic als afval moet worden beschouwd.