‘s Werelds mooiste boeken van 2022

De Amerikaanse ontwerpersorganisatie AIGA (The American Institute of Graphic Arts) heeft zijn jaarlijkse ranglijst van de ’50 beste boekontwerpen en 50 beste boekomslagen ter wereld’ gepubliceerd. In deze top-100 van 2022 staat ook weer een schitterend Nederlands ontwerp.

De jaarlijkse ‘AIGA 50 Books | 50 Covers‘-competitie ging in 1923 van start als de ‘Fifty Books of the Year‘-wedstrijd. Sinds 1995 worden er zowel 50 boekontwerpen als 50 boekomslagen bekroond. De competitie ontving dit jaar 487 inzendingen uit 27 landen.

De organisatie en de jury waren “erg onder de indruk van zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de inzendingen dit jaar, waardoor het erg moeilijk was om er slechts 50 te kiezen.” “De sterkste omslagen waren echt verbonden met de inhoud van het boek, terwijl de beste boekontwerpen een voorliefde lieten zien voor materiaalkeuzes die kwaliteit van het boek als object echt benadrukten,” aldus Andrew Satake Blauvelt, voorzitter van AIGA 50 Books | 50 Covers.

Tot de topselectie behoort ook de dichtbundel ‘Profane verlichting‘ van Johannes van der Sluis, een uitgave van Lebowski en een ontwerp van het Amsterdamse bureau Dog and Pony. “De intensiteit van de zomerzon die in de tekst voorkomt, geeft ons dit uiterst eigentijdse neongele ontwerp,” aldus de lovende jury.

De makers zijn blij met de erkenning. Johannes van der Sluis stelt op de website van Lebowski: “Dog and Pony heeft voor Profane verlichting het gedroomde omslag ontworpen; in het beeld ligt revolutionaire energie opgeslagen. Mijn poëzie is een heel ander verhaal, toch voel ik me stiekem vereerd dat hun omslag voor mijn bundel is uitgekozen door de AIGA.” Dog and Pony zegt: “We zijn zeer vereerd met deze prachtige bekroning. Heel mooi dat er nog steeds uitgevers zijn die voor gewaagd en opvallend omslagontwerp kiezen!”

Bekijk alle geselecteerde boeken en omslagen op de website van AIGA.