Reclamefolder belangrijke oriëntatiebron Sinterklaasinkopen

Ruim de helft van de Nederlanders gaat dit jaar weer inkopen doen voor schoencadeautjes en pakjesavond. De reclamefolder vormt daarbij de belangrijkste oriëntatiebron, blijkt uit onderzoek van DPG Media.

DPG Media deed samen met Panel Inzicht onderzoek naar het beslis- en aankoopproces rondom Sinterklaas. Uit de cijfers blijkt dat gezinnen met jonge kinderen (0 tot 4 jaar) het vaakst inkopen doen voor Sinterklaas (77%). Ook het percentage onder gezinnen met kinderen tussen de 5 en 12 jaar is hoog, namelijk 73%.

Volgens het onderzoek geeft 36% van de Nederlanders aan de reclamefolder als oriëntatiebron voor cadeaus te gebruiken. 29% geeft aan de online folder te lezen. Ruim een kwart (27%) oriënteert zich in de winkel zelf.

Fragment uit de infographic met de onderzoeksresultaten (bron: DPG Media)

De meeste mensen doen de aankopen een aantal weken van tevoren. Mannen doen de aankopen voor Sinterklaas later dan vrouwen. DPG Media schrijft: “Bijna twee derde van Nederland maakt zich zorgen om de prijsstijging van cadeaus. Daarnaast geeft 42% aan dit jaar minder uit te geven aan de feestdagen als gevolg van de inflatie. Desondanks geeft bijna een derde van de respondenten alsnog aan meer dan 100 euro uit te zullen geven aan Sinterklaas.”