Nieuwe cryptopostzegels van PostNL

Na de succesvolle introductie van de allereerste Nederlandse cryptopostzegel in 2022 geeft PostNL deze maand twee nieuwe crypto stamps uit.

De uitgifte van de nieuwe cryptopostzegels is het resultaat van de samenwerking tussen de nationale postbedrijven van Nederland, Luxemburg en Oostenrijk. Ieder postbedrijf brengt tegelijkertijd eigen cryptopostzegels uit op basis van hetzelfde ontwerpconcept en met hetzelfde symbool, de leeuw, maar met een andere grafische invulling en een andere land- en waardeaanduiding.

NL crypto stamp 2 (beeld: PostNL)

Het ontwerp van de ‘NL crypto stamp 2’ is gemaakt door Sandra Smulders van Vormgoed in Gouda. Zij was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Luxemburgse en Oostenrijkse versies van deze cryptopostzegel. In haar ontwerp staat de kop van een leeuw centraal. De leeuw kijkt voor elk land een andere kant op.

De illustratie is opgebouwd uit veelhoeken (polygonen) als verwijzing naar de naam van de cryptocurrency (Polygon) die voor het bewaren en uitwisselen van cryptopostzegels wordt gebruikt.

Op de achtergrond van elke ‘NL crypto stamp 2 – leeuw’ staat een deel van een kaart van Europa waarop het desbetreffende land (Nederland, Luxemburg en Oostenrijk) blauw oplicht. In de achtergrond is een kleurverloop aangebracht van links naar rechts, van blauw via groen naar grijs. De leeuwenkop, de landen en de landschapslijnen lichten glanzend op door gebruik van een folielaag.

Blockchain

PostNL legt uit: “Blockchain is een computertechnologie die van gedistribueerde databases gebruikmaakt om het bezit van cryptogeld of van andere digitale waardevolle zaken zoals cryptokunst en cryptopostzegels te beveiligen. Deze digitale items staan ook bekend als NFT’s (non-fungible tokens). De digitale tweeling van de Nederlandse cryptopostzegels is altijd op een computer of smartphone te bekijken. Het is ook mogelijk om deze NFT’s in een digitale verzameling te bewaren of met behulp van een digitale wallet te verkopen.”