Meer speciale edities van magazines voor laaggeletterden

In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen. Voor deze groep laaggeletterden is het lezen van een tijdschrift vaak te moeilijk. Dat komt door de drukke vormgeving of het gebruik van moeilijke woorden. Maar voor hen is er nu goed nieuws.

Libelle en Flair gaan de komende vier jaar opnieuw samenwerken met Stichting Lezen en Schrijven. Ze gaan speciale edities produceren voor mensen met een lager taalniveau.

Na het grote succes van de eerste editie van ‘Libelle extra makkelijk te lezen’ en de ‘Libello’, voor laaggeletterde mannen, zullen er de komende jaren nieuwe edities verschijnen die speciaal zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van laaggeletterde lezers.

“Geweldig dat we de kans krijgen om nóg meer magazines te maken voor vrouwen en mannen die moeite hebben met lezen.’ Libelle’s hoofdredacteur Hilmar Mulder is trots op de samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. “Een magazine is volgens mij de beste en leukste manier om leesplezier te stimuleren. Zowel door de mix van aansprekend beeld en tekst, en de afwisseling van korte en langere artikelen, als door de herkenbare onderwerpen.”

Gratis verspreid

Voor de eerste editie in 2022 leerden de betrokken eindredacteuren in een cursus hoe je teksten ‘hertaalt’ naar B1-niveau (MBO). Ook passen ze de vormgeving aan. En de redactie ging met een groep ex-laaggeletterden in overleg over de inhoud.

De eerste van een reeks nieuwe edities verschijnt dit najaar. Ze zal gratis worden verspreid in bibliotheken, buurthuizen, gemeentehuizen, roc’s en Taalhuizen. Docenten en vrijwilligers kunnen de bladen bovendien gebruiken om cursisten te helpen met lezen en schrijven.