Markt voor buitenreclame nog steeds in de lift

Recente bestedingscijfers voor (D)OOH geven aan dat de markt voor buitenreclame nog steeds in de lift zit. De omzet van iets meer dan € 54 miljoen in het eerste kwartaal van 2023 betekent een plus van 11% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens brancheorganisatie Outreach leverden de traditionele vormen van OOH (‘Out Of Home’, oftewel buitenreclame) iets budget in, maar de digitale vormen compenseerden dit ruim met een groei van 30%. Hiermee komt het aandeel van ‘digital’ op 49%.

Bestedingen aan (D)OOH per kwartaal x € 1 miljoen (bron: Outreach)

“Op basis van de bestedingen van de afgelopen vier kwartalen is te zien dat de gemiddelde marktgroei op 20% staat. Dit voortschrijdende jaargemiddelde wordt net als de kwartaalcijfers aangevoerd door digital (+34%). ‘Traditional’ is goed voor een groei van 10% in de afgelopen vier kwartalen.”

Bestedingen aan (D)OOH in Q1 (2018-2023) x € 1 miljoen (bron: Outreach)

Hannelore Majoor, voorzitter van Outreach en CEO van JCDecaux in Nederland zegt over de recente bestedingscijfers: “Het jaar 2023 is voor (D)OOH uitstekend gestart. De verwachte groei in digitaal zet door en op dit medium zien we meer en meer adverteerders die niet eerder, of slechts beperkt, budget aan buitenreclame besteedden. (…) De traditionele buitenreclamevormen blijven daarnaast onverminderd in trek.”