Leesintensiteit van magazines is hoog

De leesintensiteit van magazines is hoog. Een derde (32%) van de lezers bij een gemiddelde magazinetitel geeft aan (bijna) alles van een nummer te lezen en 45% tenminste driekwart van een nummer te lezen. Dit blijkt volgens brancheorganisatie MMA uit de derde editie van NMO Mediatrends.

“Er zijn lichte veranderingen ten opzichte van de vorige editie”, schrijft de MMA. “De traditionele, lineaire vormen van mediagebruik hebben iets moeten inleveren ten opzichte van de niet-lineaire, online vormen en platforms. Het kijken, lezen en luisteren gebeurt in toenemende mate online.”

Bereik magazines (Bron: MMA)

Enkele punten uit het MMA-verslag over de nieuwe NMO Mediatrends:

  • Hanteringsfrequentie

Lezers pakken magazines vaak herhaaldelijk op om te lezen of door te bladeren, waardoor één advertentie in één nummer meerdere contacten kan opleveren. RTV magazines worden het vaakst meerdere malen opgepakt (48%). Gevolgd door special interest magazines (sport, populairwetenschappelijk, culinair, reis- en recreatie, mind- en body).

  • Hoge leesintensiteit

Magazines worden intensief gelezen. Zo geeft een derde (32%) van de lezers bij een gemiddelde magazinetitel aan (bijna) alles van een nummer te lezen en 45% tenminste driekwart van een nummer te lezen. Meer dan 60% van de lezers geeft aan dat ze meer dan de helft van een nummer lezen.

  • Lezer-bladbinding

Lezers van papieren magazines werd gevraagd of ze de titel zouden missen als deze niet meer zouden verschijnen. Bijna een derde van de lezers van magazines geeft aan dat zij de betreffende titel zouden missen.

Belangrijke informatiebron

Voor deze derde editie zijn meer dan 10.000 respondenten van 13 jaar en ouder ondervraagd over het bezit en gebruik van media-apparaten en consumptie van video, audio en andere vormen van content. “Het rapport is een belangrijke informatiebron voor het bezit en het gebruik van devices voor mediaconsumptie (…) en biedt een solide basis voor een goed doordachte mediastrategie”, aldus de MMA.