Koninklijk jubileum: postzegels in feloranje, met preeg

In 2013 werd koning Willem-Alexander ingehuldigd als staatshoofd van Nederland. Om zijn 10-jarig jubileum als koning te vieren, geeft PostNL het feloranje gekleurde postzegelvel ‘10 jaar koning Willem-Alexander’ uit.

Op het postzegelvel staan foto’s van de Koningsspelen in 2019, werkbezoeken aan het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen in 2022 en aan Sint-Maarten in 2013, het staatsbezoek aan Indonesië in 2020 en de Troonrede in 2022. Alle foto’s waren oorspronkelijk in kleur en zijn in fris en levendig oranje omgezet om de beelden van de verschillende fotografen naar elkaar toe te trekken.

Feloranje, met preeg

De oorspronkelijke kleurenfoto’s zijn bewerkt en in oranje gedrukt. Op de feloranje velrand staat een grote Nederlandse koningskroon die is opgebouwd uit citaten uit toespraken door koning Willem-Alexander, onder meer uit zijn veel besproken en geprezen speech op de Dam op 4 mei 2020. De citaten lopen door naar de postzegels en sluiten aan op de kernwoorden van het koningschap van koning Willem-Alexander: samenbindend, aanmoedigend en vertegenwoordigend.

De kernwoorden zijn in een gelaagde letter met ‘dropshadow’ over de foto’s op de postzegels geplaatst. In de achtergrond op de velrand is preegdruk toegepast, een druktechniek waarbij delen van het ontwerp door middel van reliëf extra opvallen.

Het ontwerp is gemaakt door Huub de Lang en Anne Schaufeli van studio026 uit Velp.