Kinderpostzegels bestaat 100 jaar

Kinderpostzegels bestaat 100 jaar. Sinds 1924 zet de goededoelenorganisatie – onder andere bekend van de jaarlijkse kinderpostzegelactie – zich in voor kinderen die het moeilijk hebben.

In 1924 legt een koninklijk besluit vast dat er postzegels uitgegeven mogen worden met een toeslag ‘voor het misdeelde kind’. Kinderpostzegels is een feit en de actie is inmiddels uitgegroeid tot Nederlands cultureel erfgoed.

Veel Nederlanders hebben mooie herinneringen aan het met klasgenoten langs de deuren gaan tijdens de jaarlijkse kinderpostzegelactie. Elk jaar doen ruim 3.000 scholen en 125.000 kinderen mee. Minder bekend is dat de stichting in 1979 zorgde voor de oprichting van de Kindertelefoon en een basis legde voor de instelling van de Kinderombudsman in 2011.

Kinderpostzegels door de jaren heen

Door de jaren heen leverde de samenwerking tussen Kinderpostzegels en PostNL bijzondere kinderpostzegels op, zoals die met de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane gefotografeerd door Koning Willem-Alexander en zegels ontworpen door bekende illustratoren als Dick Bruna, Max Velthuijs en Fiep Westendorp.

Het jubileumjaar van Kinderpostzegels staat in het teken van het thema ‘veerkracht’. Veerkracht is volgens de stichting een superkracht die je kan inzetten in moeilijke situaties. Een veilige basis hebben en liefdevolle aandacht krijgen helpen hierbij en zorgen dat kinderen steviger in hun schoenen staan. Tijdens het jubileumjaar zijn er verschillende extra activiteiten rond het thema veerkracht.