Interactieve tool helpt recycling
Wat kan de afvalverwerkingsindustrie bijdragen, om ervoor te zorgen dat méér goed recyclebare verpakkingen op de markt worden gebracht? Als antwoord op deze vraag ontwikkelde student Margot Meijerink van de Universiteit Twente een interactieve tool.
De interactieve tool laat gedetailleerd de sortering en recycling van kunststof verpakkingen zien en legt het proces ook uit. Het is een hulpmiddel om de informatiekloof tussen de afval- en de verpakkingssector te dichten en daarmee de recycling van verpakkingsafval te verbeteren, stelt Margot Meijerink in een bericht op de website van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).
Meijerink verdedigde in april haar master thesis Improving packaging recyclability from a waste treatment perspective. “In de lineaire verpakkingsketen staan de verpakkingsindustrie aan het begin en de afvalindustrie aan het eind van de lijn. Een circulair systeem, wat we allemaal willen, vereist samenwerking: hoe verbinden we het begin en het eind?”
Samenwerking binnen de keten
De afgelopen jaren zijn volgens Meijerink zeker stappen voor samenwerking binnen de keten gemaakt. Toch zijn er nog altijd veel vragen. “De verwarring is goed te verklaren, want zowel verpakkingsontwerp als recycling zijn complexe materie.(…) Feitelijk begint goede recycling al bij de kwaliteit van het ontwerp, wat uiteindelijk ook weer van invloed is op de kwaliteit van het recyclaat.”
“Een absoluut antwoord op de vraag wat de meest duurzame verpakking is, bestaat niet”, denkt Meijerink. “Maar een beter begrip van de onderliggende redenen voor de bestaande Design-For-Recycling (D4R) richtlijnen kan de verpakkingsindustrie helpen bij het maken van duurzame keuzes. Dat brengt ons weer een stap dichter bij een circulaire economie.”
De interaciteve tool van Meijerink wordt momenteel door het KIDV omgezet naar een e-learning-module voor de training Duurzaam Verpakken.