Inhaakadvertentie en reclamefolder zetten aan tot kerstinkopen

Papieren reclamefolders vormen de belangrijkste inspiratiebron voor kerstinkopen. En wist je dat 44% van Nederland weleens iets koopt naar aanleiding van een advertentie die inhaakt op kerst? Dat blijkt uit onderzoek van DPG Media.

Verzorgingsproducten worden het meest gekocht (54%) voor kerst, gevolgd door boeken, muziek en games (41%) en kleding en schoenen (38%), aldus het DPG Media onderzoek. Daarbij geeft 42% van de respondenten meer dan 100 euro uit aan kerst: “Vooral gezinnen met tieners en oudere kinderen geven relatief veel uit aan kerst.”

Meer dan de helft (55%) doet kerstinkopen zowel in de winkel als online. De combinatie van deze twee lijkt steeds populairder te worden. In 2021 was dit nog 49%. Het percentage is het hoogst onder 35- tot 49-jarigen (61%); 27% doet de aankopen alleen in fysieke winkels en 18%  shopt alleen online. 

De reclamefolder is de belangrijkste oriëntatiebron (35%) voor kerstinkopen, gevolgd door ‘de winkel zelf’ (29%) en zoekmachines (29%). De online reclamefolder wordt vooral door 35- tot 49-jarigen gebruikt.

Bekijk de infographic voor alle onderzoeksresultaten