‘Gouden Boek’ voor prentenboek

Kinderboekenmaker Harmen van Straaten ontving eind augustus een Gouden Boek voor ‘Hé, wie zit er op de wc?’ Van het prentenboek zijn meer dan 75.000 exemplaren verkocht. ‘Genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken’, aldus het CPNB.

Hé, wie zit er op de wc? is een hilarisch prentenboek op rijm vol dierenvrienden die heel lang moeten wachten tot de wc-deur eindelijk opengaat. Het is een favoriet van kinderen én hun voorlezers. In 2017 stond het prentenboek in de Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen.  

Inmiddels heeft Harmen van Straaten circa vierhonderd boeken geïllustreerd, en ruim vijftig boeken zelf geschreven. Hij schrijft prentenboeken voor peuters en kleuters, AVI-boeken voor kinderen die net kunnen lezen, leesboeken voor 8-plussers en jeugdromans.

Zijn boeken werden drie keer getipt door de Kinderjury, hij won de Gouden Appel in Bratislava voor zijn tekeningen in Een opa om nooit te vergeten van Bette Westera, en hij kreeg voor datzelfde boek in Japan de Grand Prix van de Sankei Shimbun.

Gouden Boek

Boeken voor volwassenen met 200.000 verkochte exemplaren worden bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant.