Boekenweek 2024 geeft ‘stevige boost’

Tijdens de afgelopen Boekenweek zijn 10 procent meer Nederlandstalige boeken verkocht in de categorie fictie en literaire non-fictie dan tijdens de Boekenweek 2023.

Zowel fysieke als online boekhandels verkochten meer boeken in deze categorie. De stijging is met 12% het grootst bij de fysieke boekwinkels, schrijft het CPNB. Online werden 7% meer van dit type Nederlandstalige boeken verkocht.

Ook de gemiddelde weekafzet van Nederlandstalige fictie en literaire non-fictie kreeg een impuls tijdens de Boekenweek 2024. Deze ligt namelijk 15% hoger dan tijdens een gemiddelde week in de afgelopen 12 maanden. Afgelopen januari rapporteerde KVB Boekwerk nog dat de afzet van Nederlandstalige fictie en literaire non-fictie een dalende trend vertoonde. 

Campagnebeeld 2024 (bron: CPNB)

Eveline Aendekerk, directeur CPNB, is blij met de flinke afzetstijging van Nederlandstalige fictie en literaire non-fictie. “Dit is precies waarom we de Boekenweek organiseren! Juist dit type Nederlandstalige boeken heeft een boost als deze nodig en moet profiteren van de campagne. We blikken dan ook terug op een geslaagde Boekenweek. Het is mooi om te zien hoe we als collectief boekenvak de kracht van de Boekenweek dit jaar hebben versterkt met extra partners, door media-inkoop op elkaar af te stemmen en door meer ‘stopkracht’ aan de campagne toe te voegen. Met vereende kracht hebben we zo meer mensen de boekhandel in weten te trekken.”