Alternatieve verkiezingsposters 2023

Het posterproject ‘Algemene Beschouwingen’ ontving meer dan 230 ontwerpen voor alternatieve verkiezingsposters. Het publiek en een vakjury kozen eind november de winnaars.

“De ingezonden posters tonen visueel commentaar op de huidige Nederlandse politiek. De posters zijn gemaakt door ontwerpers en illustratoren uit heel Nederland en kaarten problemen aan, uiten kritiek of dienen juist als aanmoediging”, aldus de mede-initiatiefnemers van Graphic Matters.

“Feminister” van Julian Naaijer

De poster “Feminister” van Julian Naaijer werd door her publiek verkozen als winnaar van de Algemene Beschouwingen Publieksprijs 2023. De inzending van Joris Groot is door de jury van de Algemene Beschouwingen 2023 uitgekozen tot winnaar van de beste alternatieve verkiezingsposter 2023.

De inzending van Joris Groot

“De poster van Joris Groot weet zonder tekst de urgentie van het stemmen aan te kaarten”, schrijft de jury. “Het trekt direct de aandacht door de radicale bivakmuts, die volgens de jury niet alleen het protest symboliseert, maar ook de anonimisering van de maatschappij. Sociale media radicaliseren en polariseren. Politici zijn hier misschien wel als eerste slachtoffer van.”

Zonder tekst sterk communiceren

“De poster spreekt alle politieke kleuren aan in een helder en pakkend beeld, dat door zijn eenvoud snel communiceert en de kracht van een goed logo heeft. De poster van Joris Groot roept letterlijk en figuurlijk op om te gaan stemmen. De ingekleurde mond benadrukt de stem en het laten horen van jouw mening. Ondanks alles moet je altijd blijven geloven in een democratie en het stemrecht. De poster is een voor en een tegen. Het is knap dat Joris Groot zonder tekst sterk, direct en breed weet te communiceren met een mooi beeld dat tot de verbeelding spreekt en je nog lang bijblijft.”