‘Alfabet’ eerste platina kinderboek

Alfabet van Charlotte Dematons is bekroond met een Platina Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 2020 meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Het is voor het eerst dat de CPNB aan een kinderboek de platina status toekent.

“B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini een bloemkooltje in zijn buggy bekijkt”. En: “T is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.”

Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in het prachtige boek Alfabet, vol verrassende vondsten. “Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.”

De maker van het boek, Charlotte Dematons, studeerde in 1982 af in de richting Illustratie, met als bijvak Grafisch Ontwerpen. Direct na haar afstuderen ging zij aan de slag als freelance kinderboekenillustrator, schrijft het CPNB. “In de loop der jaren tekende zij voor tal van schoolmethodes en tijdschriften, maar ze werd vooral bekend als kinderboekenmaker. Kenmerkend voor haar stijl zijn de vele details, de kleine grapjes die ze in haar tekeningen verwerkt en de toegevoegde verhaaltjes.”

Boekbekroningen

Boektitels voor volwassenen worden bij 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant.