AI ontwerpt ’typisch Nederlandse’ postzegel

Op de eerste postzegeluitgifte van 2024 in de serie ‘Typisch Nederlands’ staat de koe centraal. “Dit traditionele onderwerp kreeg een bijzondere wending toen de ontwerpers artificial intelligence (AI) met Delfts blauw combineerden”, vertelt PostNL.

De postzegels ‘Typisch Nederlands – koeien’ zijn ontworpen door het bureau Total Design uit Amsterdam. Met behulp van kunstmatige intelligentie maakten zij een ontwerp rondom gefantaseerde beeldjes in de vorm van Delfts blauw aardewerk.

De ontwerpers van het bureau Total Design gebruikten het AI-programma Midjourney om typisch Nederlandse onderwerpen te combineren met verschillende decoratiestijlen. “Delfts blauw bleek het beste te werken”, zegt concept director Huub van Veenhuijzen op PostNL. “Andere Nederlandse decoratiestijlen zijn voor AI te onbekend. De resultaten waren magnifiek, met droomachtige en vaak surrealistische afbeeldingen.” 

Postzegelontwerp door AI (beeld: PostNL)

De beelden ontstonden door aan AI opdrachten te geven met beschrijvingen van de gewenste situatie, de lichtinval, de positie van het dier, waar de kijker staat, enzovoort. Daarna volgt de verfijning, bijvoorbeeld door de ogen van de koe groter of kleiner te laten maken, door de beesten dichter of verder van elkaar neer te zetten.